Boost je herstelhormonen met deze 7 tips
Stress zorgt voor een reactie in het lichaam: bij stress en actie komen stresshormonen vrij. En dat is maar goed ook. Anders zou je nooit in actie schieten of een nieuwe uitdaging aangaan. 

Daar tegenover staat dat er afwisseling moet zijn met herstelhormonen. 
Herstelhormonen zijn de stressbestrijders die je lichaam helpen herstellen na de stress en chaos van het dagelijkse leven. Deze hormonen komen vrij bij rust- en recuperatiemomenten.

In de hectiek van het moederschap, je werk of je zaak en het dagelijkse leven worden deze hormonen vaak over het hoofd gezien. 
Toch zijn ze de sleutel tot een ontspannen lijf en rust in je hoofd.

Tijd dus om te ontdekken hoe je ze kan activeren!

Herstelhormonen, de hormonen van ontspanning

Herstelhormonen zijn jouw persoonlijke stressbestrijders. Ze zorgen ervoor dat je stresslevels onder controle blijven en je lichaam na stress en inspanning in ruststand gaat. De meest gekende herstelhormonen zijn serotonine, oxytocine en endorfine

Endorfine werkt o.a. pijnstillend en vermindert angst en somberheid.
Dopamine is het hormoon dat je blijdschap en genot verschaft. Het heeft een opwekkend effect. Dopamine wordt ook het 'beloningshormoon' genoemd.
Serotonine heeft o.a. een kalmerend effect en een positieve werking op je immuunsysteem.

Hoe kunnen we deze hormonen activeren en optimaal benutten? 

Geen paniek, ik ga je niet vertellen om hiervoor een uur eerder op te staan.
Ik geef je wel 7 praktische tips als persoonlijk herstelritueel dat deze hormonen activeert én in jouw drukke schema past. 

Het geheim van herstelhormonen ontrafeld: 7 praktische tips om herstelhormonen te boosten

1. Power Start met een ochtendritueel

Begin je dag met een paar minuten voor jezelf. Een korte meditatie, een paar yoga-houdingen of een rustige ademhalingsoefening kunnen wonderen doen. Hiermee geef je je herstelhormonen meteen een vliegende start.

2. Voeding als medicijn

Kies slimme brandstof! Kies voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen die herstel bevorderen. Denk aan omega-3 vetzuren (vette vis, noten, zaden), magnesium (donkere bladgroenten, noten), en vitamine C (bessen, citrusvruchten).

3. Beweging als energiebron

Beweging is cruciaal, maar niet elke workout moet intens zijn. Een rustige wandeling, een ontspannen fietstocht of een rustgevende Qi Gong-sessie kunnen je herstelhormonen activeren zonder extra stress toe te voegen. Wat als een simpele Qi Gong-oefening een shot van endorfines vrijgeeft?

4. Slaap als ultieme hersteller

Geef jezelf toestemming om te rusten. En daarbij geldt: quality over quantity! Zorg voor een rustgevende slaapomgeving en maak een routine om op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Melatonine, het slaaphormoon, doet zijn werk het beste wanneer je een regelmatig slaappatroon hebt.

5. Massage als strategie

Wat als ik je vertel dat een ontspanningsmassage niet alleen een traktatie voor je lijf is, maar ook een strategie om je herstelhormonen een boost te geven?
Als relaxatietherapeut weet ik als geen ander hoe krachtig aanraking kan zijn. Massage verhoogt de oxytocineproductie, de aanmaak van het 'knuffelhormoon' voor dat warme, ontspannen gevoel. Plan dus regelmatig een ontspanningsmassage in voor jezelf en moedig anderen aan hetzelfde te doen.

Plan hier je sessie met mij 

6. Lach de stress weg

Humor is een geweldige stressverlichter. Lachen stimuleert de aanmaak van endorfines, de feel-good hormonen. Dus, bekijk die komedie show, deel grappige verhalen en onthoud: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

7. Mindset Makeover

Positieve affirmaties en mindfulness zijn krachtige tools om je mindset te trainen. Een positieve mindset verlaagt de cortisolspiegel en opent de deur naar herstel. Help jezelf en anderen bewust te zijn van gedachten en deze om te zetten naar positieve affirmaties.

Tijd om de daad bij het woord te voegen! 

Met ‘weten’ alleen bereik je niets als er geen ACTIE aan gekoppeld is. 

Met welke tip ga jij vandaag nog aan de slag om je herstelhormonen op te wekken? 
Want herstel is niet alleen een hoofdzaak, maar ook een lichaamszaak.

Wil je meer ontdekken over het activeren van je persoonlijke stressbestrijders? 

Meld je aan voor de gratis mini-training ‘minder stress, meer rust’.


Download HIER het gratis 3 minuten ontspanningsritueel.  Volg me op instagram - facebook - youtube voor meer gratis tips.
Kom bij onze Lief voor je Lijf community!

0 Comments

Leave a Comment