NATUURLIJKE ONTSTRESSERS: 5 MANIEREN OM DE NATUUR HAAR RELAXTE MAGIE OP JE LOS TE LATEN
Het moderne leven dat we leiden is een ware belasting voor ons brein. Ons brein is immers geen onvermoeibare machine. Het kan ook uitgeput geraken. 

Onze hersenen zijn zeer responsief op de natuurlijke wereld om ons heen. Het is van vitaal belang om tijd door te brengen in de natuur om te profiteren van de vele positieve effecten op ons welzijn. Of het nu gaat om een wandeling in het park, genieten van een zonsondergang aan het strand, of gewoon even zitten onder een boom, de natuur biedt ons een kostbaar geschenk voor onze gezondheid. 

In dit blog leg ik je uit waarom je je zo vaak mogelijk in de natuur zou moeten begeven en 5 manieren om de natuur te integreren in je dagelijkse leven.

Contact met de natuur doet je gestreste of overprikkelde brein deugd. 
De natuur heeft immers een fascinerende impact op je hersenen en kan je welzijn op verschillende manieren positief beïnvloeden. 

Heb je je ooit afgevraagd waarom een wandeling in het park of een blik op de natuurfoto dat op het bureaublad van je pc staat je meteen een gevoel van kalmte en rust kan geven? Dat is geen toeval!

Achter deze magische ervaring schuilt een wereld van wetenschap.
Studies hebben aangetoond dat het vertoeven in of nabij de natuur -of zelfs alleen al het bekijken van natuurbeelden- een diepgaande impact heeft op de hersenen en je stressniveau. Zo doet het bijvoorbeeld je bloeddruk en je hartslag dalen. 

Je hersenen hebben een klein maar krachtig deel dat verantwoordelijk is voor emotionele reacties, waaronder ook stress: de amygdala
Wetenschap heeft aangetoond dat blootstelling aan natuurbeelden de activiteit in de amygdala vermindert. De natuur is dus als een toverdrank die je zorgen wegspoelt en je geest verjongt.

Dit doet de natuur met je hersenen:

#1 Stressvermindering

Blootstelling aan natuurlijke omgevingen, zoals bossen, parken, en kustlijnen, vermindert aantoonbaar de niveaus van stresshormonen, zoals cortisol, in je lichaam. Het kalmerende effect van de natuur helpt je geest ontspannen en geeft je een gevoel van rust en sereniteit.

#2 Verbetert je humeur

Interactie met de natuur kan leiden tot een verbeterde stemming en een gevoel van geluk. De aanwezigheid van groen en natuurlijke elementen heeft een positieve invloed op je emotionele toestand. Hierdoor voel je je blijer en meer tevreden.
Stel je voor dat je drukke geest een moment van rust vindt, terwijl je je ogen op een prachtig groen bos richt!

#3 Creativiteit neemt toe

De natuur stimuleert je creatieve vermogen. Het observeren van natuurlijke schoonheid kan je verbeelding en creatieve denkprocessen vergroten. Dat kan leiden tot nieuwe ideeën en oplossingen voor problemen waar je mee te maken hebt.

#4 Hogere concentratie

Onderzoek toont ook aan dat het observeren van natuurbeelden het vermogen om je te concentreren herstelt. Tijd doorbrengen in de natuur kan dus je focus en aandacht verbeteren. Het vermogen van de natuur om de geest te kalmeren en af te leiden van externe afleidingen, maakt het gemakkelijker om je te concentreren op taken en activiteiten. 
Dus als je jezelf weer eens betrapt op een overvol hoofd en een overbelaste geest, overweeg dan eens een natuurpauze. Het zal je verrassen hoeveel energie je terugkrijgt!

#5 Herstel van mentale vermoeidheid

De natuur is een 'reset'-knop voor je hersenen na periodes van mentale belasting. Een korte pauze in een natuurlijke omgeving kan het gevoel van mentale vermoeidheid verminderen en je helpen om weer op te laden.

Nu hoor ik je denken: "Dat klinkt geweldig, maar wie heeft nu tijd om de natuur te rennen als je een druk leven hebt?" 

Als mama van 3 snap ik je helemaal!

Maar dit zijn 5 manieren om de helende kracht van de natuur gemakkelijk in je dagelijks leven te integreren zonder grote tijdsinvestering:

#1. Middagwandelingen (lunchwalks)

Maak van je lunchpauze een natuurlijke traktatie. Ga naar buiten, laat de zonnestralen op je gezicht los en maak een korte wandeling in het dichtstbijzijnde park. Een wandeling van een kwartier in het bos of park leidt al tot fysiologische veranderingen. 
        
#2 Omgeef jezelf met natuur

Omring jezelf met de natuur, zelfs als je binnen bent. Fleur je woon- en werkruimtes op met planten om die rustgevende sfeer van de natuur naar je toe te halen.

#3 Ontspanningsrituelen

Creëer een moment van rust met behulp van natuurbeelden voordat je gaat slapen of 's ochtends wakker wordt. Het zal je dag op een kalme manier beginnen.
       
#4 Natuurlijke Interactie 

Trek eropuit en maak contact met de natuur! 
Ga wandelen, fietsen of maak een picknick in een nabijgelegen park. Neem de fiets naar het werk in plaats van de auto. Betrek je gezin erbij voor nog meer plezier!

#5 Virtuele natuur

Maar hier komt het: ook virtuele natuur is rustgevend. Dat werd onderzocht door de Zweedse onderzoeker Matilda van den Bosch. 
Ik heb onlangs mijn eigen reis door de prachtige Zweedse en Noorse natuur vastgelegd in een relaxerende Instagram-video! Het is een ware lust voor het oog en een bron van ontspanning. Bekijk deze video hier en de proef op de som nemen om te zien hoe het je stressniveau vermindert en je geest verfrist. 
Vergeet niet om mij te taggen en je ervaringen te delen!

Deze ontstressers zijn jouw geheime wapens om je geest te verfrissen en te ontspannen.

Ontsnap dus aan de stress van het dagelijkse leven en geef jezelf over aan de magie van Moeder Natuur. Laat je geest wegdrijven naar een wereld van rust, kalmte en positieve gedachten.


Volg me op instagram - facebook - youtube voor meer gratis tips.
Kom bij onze Lief voor je Lijf community!


0 Comments

Leave a Comment