Shiatsu: 5 voordelen van drukpuntmassage of acupressuur
SHIATSU: 5 VOORDELEN VAN EEN DRUKPUNTMASSAGE OF ACUPRESSUUR

‘Wat is shiatsu?’, vroeg de quizmaster op een Vlaamse tv zender. 
'Een gevechtssport.', luidde het antwoord van de deelnemers aan het programma.

Ze hadden het mis. Shiatsu is géén gevechtssport!

Maar wat is het dan wel?

Shiatsu is een drukpuntmassage, een vorm van acupressuur. Letterlijk vertaald betekent shiatsu 'vingerdruk'. 
Het is een moderne toepassing van oude traditionele Japanse geneeswijzen. 
De shiatsu massage zoals wij die nu kennen, werd in het begin van de 20ste eeuw ontwikkeld door Tamai Tempaku, leraar van de bekendere shiatsu grondlegger Tokujiro Namakoshi. 
In 1964 werd deze therapie officieel erkend door de Japanse overheid. 

Waar komt shiatsu vandaan?

De oorsprong van deze massagevorm ligt in de oude Chinese geneeskunde. Net zoals bij acupunctuur wordt er gewerkt met de leer van Ki of Chi en de 5 elementen. Deze theorie staat opgetekend in het boek van de Gele Keizer dat dateert van 200 v Chr.

Hoe werkt shiatsu?

Bij een shiatsu massage wordt er met de duimen, handpalmen en de vingers gedrukt op het lichaam. Je moet er zelfs niet voor uit de kleren, want deze vorm van massage wordt op de kledij uitgeoefend.

Er wordt gedrukt op punten die op meridianen liggen. 
Meridianen zijn energiebanen die door je lichaam lopen. Vanuit dit netwerk van 'snelwegen' stroomt energie, de Ki, naar de organen en de rest van het lichaam. 

Langs deze meridianen kunnen blokkades ontstaan door bijvoorbeeld chronische stress, ongezonde voeding of onverwerkte emoties. Blokkades op de meridianen kan je vergelijken met opstoppingen of files. Ze kunnen fysieke, mentale en/of emotionele klachten in je lichaam veroorzaken waardoor er zich gezondheidsproblemen kunnen voordoen. 


Door het behandelen van meridianen, drukpunten en organen kunnen deze blokkades weer opgelost worden. Zo kan de energie weer vrij stromen door je lijf. 
Op die manier werk je preventief aan je gezondheid.

Wat zijn de voordelen van shiatsu voor je lichaam?

Dit zijn 5 voordelen om jezelf deze drukpuntmassage te gunnen:

1. Massage op de kledij

Een groot voordeel aan shiatsu is dat je in de kleren mag blijven. Je moet je niet uitkleden, want deze massage wordt op de kledij uitgevoerd.2. Behandeling van diepere lagen in het lichaam 

Doordat de drukpunten diep in het lichaam liggen, worden de diepere lagen van het lichaam behandeld. Dit verschilt van een ontspanningsmassage waarbij de oppervlakkige huidlagen aangeraakt worden.

3. Kalmeert het zenuwstelsel 

Shiatsu activeert het parasympatische zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt en het zich kan herstellen. Organen kunnen recupereren en het stress hormoon in je lichaam daalt.

4. Acupunctuur zonder naalden 

De drukpunten waarop de shiatsu therapeut drukt zijn punten uit de acupunctuur. Het kan dus zijn dat er op je hand gedrukt wordt om klachten in de nek te verlichten. En er komt geen naald aan te pas komt.

5. Preventief werken aan je gezondheid

Er zijn vele redenen waarom shiatsu therapie bijdraagt tot een goede gezondheid!
Doordat acupunctuurpunten en meridianen gemasseerd worden, helpt shiatsu om allerlei klachten te verlichten zoals bijvoorbeeld stijfheid in de nek en schouders. 
Het verbetert de immuniteit doordat de hoeveelheid cortisol in je lichaam daalt. 
Je ademhaling wordt rustiger en dieper tijdens het krijgen van een shiatsu massage. Een goede ademhaling is één van de peilers van een goede gezondheid.

Wil je je lichaam laten genieten van de voordelen van een shiatsu massage? 

Boek dan nu jouw afspraak.

Leer jezelf masseren!

Bij je thuis kan je zelf-shiatsu op je eigen lichaam doen. Dit is een ideale manier om je lijf gezond en soepel te houden tussen de behandelingen bij jouw shiatsu therapeut door. 

Geef jezelf een shiatsu massage aan de hand van deze video.


0 Comments

Leave a Comment